Thursday, July 21, 2011

Etapp 18 (3)

Mot toppen! Det går oerhört långsamt. En brant, enfilig väg, kanske en asfalterad stig, smäktande vackert. Gränsövergången passerades utan problem, vi är nu i Frankrike. Det är tur att där är passfri zon i Europa, annars hade det kunnat bli stora fördröjningar.

O'grady drar i klungan, bakom honom ett par saxobanktjänstemän. Bjarne menar allvar idag. Klungan blir mindre och mindre och utbrytningens försprång krymper med stormsteg. Gruppetton har bildats redan nu, de kan knappt ta sig framåt. Att klara tidskontrollen kan bli svårt men det är inte bara uppför; när det går utför är dessa spurtare i sitt element; oändligt mycket snabbare än bergsryttarna där fram, inklusive de så kallade utförsspecialisterna, se bara Thor häromdagen: 112 km/h.

Cofidis, numera online, lägger sig i samlad trupp längst bak och väntar in gruppetton som växer varje minut. Klungan är nu bara fem minuter bakom utbrytningen, två triader har brutit sig loss men de får inget signifikant försprång. Gamle Levi är i ett av dem. Tommy har några europcarare med sig, de är lätta att skönja i sina gröna tröjor. Monfort och Posthuma drar i utbrytningen. Den blir fåtaligare hela tiden. En astanaåkare som är otroligt lik Contador rycker från klungan, vi trodde för ett ögonblick att vi var tillbaka i 2010.

Basso!! Han bryggar till Levis grupp! Spectaculaire!! Ivan är en av favoriterna idag. Han kan öka takten långsamt, inga ryck, inga spektakulära attacker, bara lite snabbare hela tiden tills ingen kan hänga med längre. Han kan knäcka touren idag om han är i form.

No comments:

Post a Comment