Thursday, July 14, 2011

Etapp 12 (8)

Efter kalibaliken i klungan har utbrytningen ökat sitt försprång, sex och en halv minut nu. Thomas har fortfarande 45 sekunder att hämta in, han har fått hjälp av en bask, de kommer nog strax ikapp. Tre minuter bakom dem, med andra ord precis mitt emellan täten och klunga, ligger syvve och roman; i ingenmansland skulle man nästan kunna säga.

Snart är vi nere i botten, där väntar en liten surpris, Tourmalet. Touren har varit i Pyrenéerna 98 gånger, 80 gånger har man varit på Tourmalet, orden räcker inte till, att kalla det mytomspunnet vore en kriminell underdrift. De som aspirerar på bussen idag börjar närma sig svansen av klungan. Deras uppgift idag är att ta sig i mål precis innanför tidskontrollen. Många där är experter på att hålla exakt rätt tempo för att klara detta, de andra hänger på, blint litande på sina erfarna medtävlare.

Saxobank börjar närma sig täten, lägger sig bakom leopard. Var är bmc? Vi ser dem inte. Leopard tar sig förbi europcar i täten, de har visat upp den gula hedersamt idag. Merci Tömma', du gjorde oss lyckliga. Kanske kommer du att göra det igen en dag. Merci.

Leopard kör ett usp-liknande tåg nu, alla nio i en lång rad, nej åtta, fuglsang har släppt ser det ut som, det är inte bra, han är en av deras starkaste i bergen. När vägen svänger får vi för ett ögonblick se dem bredvid varandra, mäktigt. De är verkligen helt jämnlånga som vi misstänkte redan under lagpresentationen.

Åtta gubbar, 47 km varav hälften ungefär uppför, det blir 3 km per gubbe i genomsnitt. Vad är linjen för Fabbes insats? Kanske 10 km. Han är oerhörd. Thomas och bask, nej spanjor är han faktiskt är ikapp tätgruppen igen, om ett slag ansluter syvve och roman. Ska Chavanel vinna idag? Det vore grädden på crepen för fransmännen denna dag. Hoogy uppäten av klungan, hans tid i solen är nog över nu. Bonne chance.

Velits byter cykel igen, inne på sin tredje nu. Vi vet hur det känns men nej Peter, det är ingen broms som ligger emot, där är ingen smuts i navet.

Leopard håller ett fruktansvärt tempo. Fruktansvärt! Tourmalet. Vattenfall. O'Grady släpper. Sju små luxemburgare kvar.

1 comment: